Lapland

De Lapland ervaring gun je bijna iedereen. Het witte sprookjesachtige gebied is echt een droombestemming wat ons betreft. Wij zijn in ieder geval nog steeds enorm aan het nagenieten. Lapland voelt als een ‘once in a life time’ ervaring, dus je wilt het direct goed doen. Normaal pluis ik alles zelf uit, maar in zo’n koud land wil ik echt geen gedoe. Plus we wisten goed wat we wilden zien en doen. Eigenlijk alles eromheen zoals de vluchten, de accommodatie, het vervoer en de activiteiten regelt Lapland Travel voor je. Ze tikten precies ons wensenlijstje af en regelde alles er omheen. Heel relaxed! 

 

Je kunt bij het boeken eerst een keuze maken tussen twee dorpen. Wij kozen voor Äkäslompolo omdat dit aan een meer lag met zeven heuvels eromheen. Dat klonk wel sprookjesachtig! Het is met de bus maar een klein uurtje rijden vanaf het vliegveld. Het andere dorpje is Rovaniemi wat bekend staat als het dorp van de kerstman. Je kan daarnaast ook nog kiezen vanuit welke luchthaven je wilt vertrekken (Brussel of Amsterdam). 

Rendier en persoon in de sneeuw in Lapland

Omdat het best spannend is om naar zo’n koud gebied te gaan wil je goed voorbereid zijn. Lapland Travel zorgt dat jij al die informatie en tips ruim op tijd binnen krijgt. Ze voorzien je o.a. van een volledige inpaklijst. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid om bij hun goeie kleding en schoenen te huren.   

Je komt voor je reis in een groepsapp samen met je groepsgenoten en je (Nederlandstalige) reisleider. Je krijgt dan ook al veel informatie over wat je te wachten staat. We kregen echt de indruk dat alles tot in de puntjes geregeld was.


We konden kiezen uit verschillende accommodaties zoals een studio, een appartement of een blokhut. Wij kozen voor de blokhut omdat we vonden dat dit toch een beetje bij de Lapland ervaring hoort. Bij aankomst werden we naar onze blokhut geleid. Heel idyllisch. En alles wat we nodig hadden was aanwezig. We hebben dan ook veel zelf gekookt omdat we het zo knus vonden daar. De sauna in de blokhut heeft ook lekker vaak aangestaan. Op de heenweg reed de bus al even langs de supermarkt, de pub, de karaokebar en de restaurantjes. Zo wist je gelijk waar je moest zijn. Alles is op loopafstand. De prijzen liggen hier wel wat hoger dan in Nederland. Kleine tip: vaak ligt er bij de receptie wel een slee. Dat is handig om de boodschappen mee te vervoeren. 


Er zijn activiteiten die standaard bij je boeking zijn inbegrepen. Dat is de sneeuwschoen hike, de sneeuwscooter trail, de noorderlicht expeditie en de husky safari. Vooraf krijg je een schema zodat je weet hoe je week eruit ziet. Je gaat elke standaard activiteit doen met je vaste clubje van max 12 man. Bij bepaalde activiteiten worden meerdere groepen samengevoegd. 


Je krijgt elke dag een appje waar en hoe laat je klaar moet staan voor de transfer, maar ook welke kleding het beste bij welke activiteit past. Je kan altijd nog meer laagjes aantrekken of uit doen. Ook als er even iets onduidelijk wordt, is je reisleider snel bereikbaar voor antwoorden. 

Sneeuw bomen landschap
Honden in de sneeuw

Tijdens bepaalde activiteiten zoals de sneeuwscooter trail of sneeuwschoen hike zit er een tussenstop waarbij er een vuurtje wordt gemaakt en voor een warm kopje bessensap wordt gezorgd. Wij waren aan het einde van de week wel verslaafd aan de bessensap. 

 

 

Onze noorderlicht expeditie was helaas zonder noorderlicht, maar wel met kampvuur en marshmallows. We hebben met de app Aurora en Yr goed in de gaten gehouden hoeveel kans er was om het noorderlicht te zien. Zodra het helder weer wordt, is het ook zeker de moeite waard om zelf op expeditie te gaan. Voor ons was de beste dichtstbijzijnde plek het moeras. Daar is het namelijk helemaal donker en heb je  geen ruis van bijvoorbeeld straatverlichting. Ik denk dat we echt geluk hebben gehad dat we ondanks de weersomstandigheden het noorderlicht toch hebben mogen zien. En dat op vrijdag de 13e…

 

 

Onze reisleider gaf ons de tip dat je een grote sauna bij het meer kon afhuren met een wak. Ja om er in te gaan. Een van ons wilde dat heel graag doen en de ander wat minder. Uiteindelijk is iedereen het wak ingegaan. Je bent tenslotte niet elke dag in Lapland.  De eigenaren van de sauna zijn ook trotse baasjes van de hond Lea. Lea gaat graag met haar baasjes mee de sauna in en vertrekt altijd als laatste. 

 

Tipi tent in Lapland

Wij hebben qua temperatuur echt -25°C tot aan 0°C gehad. Zeker de temperaturen richting de 0°C zijn echt warm voor Lapland. Af en toe best lekker als we eerlijk zijn. 

Wat ook even schakelen was is dat de zon niet lang boven de horizon uitkomt. Hierdoor krijg je als je geluk hebt wel een mooie roze gloed te zien. Maar zeker met de bewolking die wij hadden was het laat licht en vroeg donker. Zo ben je om 14:00 uur al wel geneigd om de mensen een goeie avond te wensen.

 

Lapland is met stipt op nummer 1 de bijzonderste reis die we beide tot nu toe hebben gemaakt. We hebben meerdere keren op een dag gezegd: “Wow we zijn gewoon in Lapland” (ja echt). We hebben elke seconde genoten en ons niet druk gemaakt dankzij Lapland Travel. 

 

Wat ons daarnaast echt opviel is dat de mensen hier heel klantvriendelijk zijn. Als er ook maar iets was, stonden ze gelijk voor je klaar. Kortom wij hebben echt intens kunnen genieten doordat we alles uit handen konden geven. We hebben ook zoveel lol met onze groep gehad dat we zeker nog een reünie gaan plannen in de toekomst. Een goeie tip is ook zeker de lokale karaoke bar. 

  

Het hangt af van de gekozen accommodatie en activiteiten hoeveel je kwijt bent. Wij waren per persoon €1743,- kwijt inclusief het bezoek aan de rendierenboerderij en exclusief eten en drinken. 

Ben je enthousiast geworden? Kijk dan zeker even op de website voor nog veel meer informatie en tips. Zorg ervoor dat je volgende winter ook deze droomtrip kan maken. En vergeet je niet in te schrijven om op de hoogte te worden gehouden voor volgend seizoen. 

Noorderlicht in Lapland
Noorderlicht in Lapland
Sneeuwscooter in de sneeuw